Ook testevenementen gaan niet door: “Twee stappen vooruit, drie stappen achteruit”

0

Deze maand zouden er vier testevenementen plaatsvinden waarbij een groter aantal bezoekers aanwezig mag zijn. Gisteren kondigde minister De Jonge echter aan in de persconferentie dat ook deze events nu niet kunnen doorgaan.

Er zijn voornamelijk grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, dat zich veel sneller verspreid dan het oorspronkelijke virus: “in deze context waarbij we nog zoveel niet weten over wat dat Britse virus doet, wat die Britse variant doet. Waarbij we zelfs zo weinig weten dat we niet eens de basisscholen durven openen, is ook niet zo’n goed idee om dan wel een evenement te houden waarbij we 100 mensen bij elkaar zetten,” aldus De Jonge in de persconferentie. Volgende week zal worden besloten wanneer de testen wel door kunnen gaan.

Reactie Fieldlab

Voor een van de testevenementen zou cabaretier Guido Weijers optreden in het Beatrix Theater in Utrecht. De evenementen worden georganiseerd door Fieldlab. Zij reageren bij NU.nl: “Dit is wel een teleurstelling. We hebben nog steeds de overtuiging dat onze praktijkonderzoeken in een veilige omgeving plaatsvinden, zelfs met de Britse variant die nu is opgedoken. Maar we hebben er begrip voor dat men de impact van die variant nader wil onderzoeken.”

Reacties uit de sector

NU.nl haalde ook reacties op uit de rest van de sector. Ook hier heerst er zowel begrip als teleurstelling. Zo laat de directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) weten: “we zijn zeer teleurgesteld over het uitstel van de proefevenementen. De resultaten uit Barcelona zijn namelijk zeer hoopgevend. Voor mijn gevoel is het nu twee stappen vooruit en drie achteruit, naar de situatie van november 2020.”

Verder wordt ook het belang van extra steunmaatregelen onderstreept, zowel door de VNPF als door verenigingen voor theatermakers, theaters en schouwburgen. Ook premier Rutte ziet de noodzaak van extra steun: “Omdat we straks allemaal weer een festival, allemaal weer een sportevenement of voorstelling willen bezoeken. Dat moeten we nu samen in stand houden. We gaan samen naar de eindstreep. De ministers die erover gaan, Wouter Koolmees, Wopke Hoekstra en Eric Wiebes, komen zo snel mogelijk met een plan voor een aanvullend economisch steunpakket. Daarover zijn we nu als kabinet in overleg met VNO, met MKB Nederland en ook met de vakbonden.”

Bron: NU.nl en NU.nl

Share.