Nieuw onderzoek naar coronasteun voor zzp’ers in de cultuursector

0

In september werd duidelijk welke impact de coronacrisis tot dan toe had op de cultuursector. Met een omzetdaling van 62% is de cultuursector het zwaarst getroffen. Met de verschillende maatregelen en steunpakketten zou een deel van het verlies opgevangen moeten worden. Maar het is onduidelijk of ook de zzp’ers, die een groot deel vormen van de sector, hier ook van profiteren. Minister Van Engelshoven laat aan NU.nl weten dat hiernaar meer onderzoek moet worden gedaan.

In september stelden kamerleden van de SP, PvdA en Groenlinks al Kamervragen over deze kwestie. Bij het beantwoorden van deze vragen eind oktober baseerde Minister Van Engelshoven zich op een onderzoek dat was uitgevoerd door de Nederlandse Associatie voor PodiumKunsten (NAPK), waaruit bleek dat de noodsteun ook goed terecht zou komen bij zzp’ers. Maar de NAPK geeft aan dat de resultaten uit dat onderzoek ondertussen achterhaald zijn en dus geen accuraat beeld geven van de huidige situatie.

Onderzoek achterhaald

Het onderzoek uit september ging uit van een heel ander uitgangspunt dan waarin we nu zitten: “Toen dachten we nog dat er gespeeld zou kunnen worden met maximale zaalcapaciteit, met 1,5 meter afstand. Maar inmiddels zijn veel voorstellingen en tours afgelast.” Daarom gaat het NAPK in december een nieuw onderzoek uitvoeren.

Uit het vorige onderzoek kwam naar voren dat een deel van de theaters en gezelschappen die bij de organisatie zijn aangesloten zzp’ers wel compenseren. Maar om hoeveel zzp’ers het dan precies gaat en om welk deel van hun inkomen werd ook uit het eerste onderzoek niet duidelijk. Er heerst dus vooral veel onduidelijkheid welk deel van de steun daadwerkelijk door druppelt naar de zzp’ers, zoals vanaf het begin af aan het idee was van de noodsteun.

Nieuw onderzoek door Minister Van Engelshoven

De Minister laat NU.nl weten dat ze zorgvuldiger had kunnen antwoorden op de Kamervragen en start zelf ook een nieuw onderzoek naar de zaak. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Boekmanstichting. Zij gaan kijken naar de effectiviteit van de noodsteun voor de zzp’ers in de cultuursector.

Bron: NU.nl

Share.