Impact nieuwe coronamaatregelen voor theaters

0

Gisteren maakte premier Rutte en minister De Jonge tijdens de vervroegde persconferentie nieuwe coronamaatregelen bekend om het oprukkende coronavirus weer de kop in te drukken. Deze nieuwe strengere maatregelen gaan vanavond om 18 uur in. Wat verandert er voor theaters?

De maatregel met de meeste impact is dat er binnen in gebouwen nog maar 30 mensen bijeen mogen komen (exclusief personeel). Dat geldt dus voor restaurants, bioscopen en ook theaters en schouwburgen. Buiten mogen nog maar 40 personen bij elkaar komen, wat impact heeft op bijvoorbeeld festivals.

Met een grote groep naar een evenement gaan is er de komende tijd ook niet bij. We mogen met nog maar 4 personen samen naar een evenement, tenzij er kinderen onder de 13 jaar bij zijn. Ook geldt deze regel niet voor mensen uit één huishouden.

Uitzondering voor (grote) zalen

De culturele sector hoopt op een uitzondering van het maximum van 30 personen voor plekken als concertzalen en theaters. Elke veiligheidsregio kan namelijk een uitzondering maken voor een grote zaal van een instelling van groot cultureel belang, mits deze zich aan de rest van de regels houdt. Veel theaters hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het corona-proof maken van hun gebouwen, wat ook door minister Van Engelshoven eerder is opgemerkt.

Eerste reacties uit de culturele sector

In gesprek met NU.nl hebben enkele culturele organisaties al hun eerste reacties gegeven op de maatregelen die vanavond ingaan. Uiteraard heerst er nog veel onzekerheid, maar er is vooral begrip voor de situatie. Ook houden de organisaties hoop, omdat theaters het de afgelopen tijd goed hebben gedaan wat betreft de veiligheid. Zo laat Jan Zoet van belangenorganisatie Kunsten ’92 aan NU.nl weten: “Van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) hebben we vernomen dat ook theaters die voldoen aan de protocollen van de veiligheidsregio’s tot doorstroomlocaties worden gerekend. We hebben binnenkort contact met het ministerie om dit bevestigd te krijgen”. In doorstroomlocaties, zoals musea, geldt het maximum van 30 personen niet.

Ook de voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten Boris van der Ham ziet nog mogelijkheden voor theaters: “Er zijn uitzonderingen mogelijk voor panden met een groot cultureel belang. We hebben begrepen dat ook de theaters die de afgelopen maanden hebben gedraaid een uitzonderingspositie kunnen krijgen. Stage Entertainment en de producent van Soldaat van Oranje hebben een eigen theater en ik verwacht dat zij door kunnen. Ook de andere theaters hebben de afgelopen tijd bewezen dat ze dat aankunnen.”

Veel onzekerheid bij theaters en zalen

Hoe het precies gaat lopen voor theaters en poppodia de komende drie weken (en wellicht langer) is dus nog niet helemaal duidelijk; het hangt ook af van wat de veiligheidsregio’s bepalen. Snelheid is hierbij van groot belang, zodat theaters hun programmering hierop kunnen aanpassen. In Noord- en Zuid- Holland zaten zalen al in onzekerheid, doordat deze regio’s door buurlanden als rode gebieden waren bestempeld. Daar komen deze maatregelen nu bovenop. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat van de gehoopte versoepeling per regio de komende tijd geen sprake zal zijn.

Bron: NU.nl

Share.